Panele elektryczne dla chłodni

  • Ogólne właściwości

    W przechowywanie żywności stosuje się różne procedury, w zależności od czasu przechowywania:

    Chłodzenie, w przypadku krótkotrwałego przechowywania (0…7 °C).

    Mrożenie, głębokie mrożenie i liofilizacja dla przechowywania przez dłuższy czas.

    Żywność głęboko mrożona musi osiągnąć temperaturę -18 °C w mniej niż 4 godziny, podczas gdy dla zwykłego zamrażania osiągnięcie temperatury -18 °C może trwać dłużej. Podczas liofilizacji produkt jest suszony po procesie wymuszonego odparowania wilgoci w nim zawartej.

    W przemyśle spożywczym, chłodzenie to jeden z najdelikatniejszych i złożonych procesów, jako że żywność musi być przetrzymywana w różnych temperaturach w zależności od etapu przetwarzania. Chłodzenie spowalnia rozwój bakterii w pożywieniu. Technika opiera się na bardzo szybkim i intensywnym działaniu niskich temperatur, zapewniającym zachowanie organoleptycznych właściwości żywności i wydłużającym czas przechowywania. Systemy projektowane i instalowane na skalę przemysłową jak i te dla klientów indywidualnych opierają się na standardowych procedurach i technikach. Chiller to tylko jeden z elementów bardziej złożonego systemu, który pozwala parownikowi wyznaczyć idealny poziom wymiany ciepła konserwując żywność.

    Chłodnie to kluczowy punkt w łańcuchu chłodniczym. Odpowiednie zarządzanie ma pozytywny wpływ zarówno na jakość przechowywanego pożywienia jak i na środowisku pod względem oszczędzania energii. Zawartość chłodni jest często bardzo cenna i wymaga poważnych i niezawodnych rozwiązań technologicznych.

    W zależności od typu żywności lub systemu, chłodnie można podzielić na:

    • Wykorzystujące standardową temperaturę (>0 °C, na przykład dla przechowywania owoców i warzyw)
    • Wykorzystujące niską temperaturę (<0 °C, na przykład dla przechowywanie mięsa)
    • Wolnostojące (ze zintegrowaną sprężarką/skraplaczem)
    • Z osobnym skraplaczem lub jednostki ‘wszystko w jednym’
    • Centralne (bez zintegrowanej sprężarki, z osobnym, zdalnym zespołem sprężarek).

     

    Zwykle, chłodni ze zintegrowanymi skraplaczami lub jednostek ‘wszystko w jednym’ używa się w małych sklepach, podczas gdy chłodnie z zespołem sprężarek stosowane są w supermarketach i centrach dystrybucji. Główne urządzenia, które zwykle muszą być sterowane za pomocą elektronicznego kontrolera to:

    • Czujniki mierzące temperaturę pomieszczenia i rozmrażania (jeśli występuje)
    • Sprężarki
    • Grzałki rozmrażania
    • Wentylatory parownika
    • Oświetlenie
    • Przełącznik drzwi
    • Alarmy
    • Wentylatory skraplacza

    CAREL oferuje swoim klientom różnorodne typy paneli elektrycznych opartych na zawansowanych kontrolerach, które są łatwe w użyciu i niezwykle elastyczne.