humiSonic w drukarnictwie
produkcja papieru, składowanie i proces drukowania są narażone na zmiany wilgotności w otoczeniu
 
humiSonic: evolucja w efaktywności
The new range of ultrasonic humidifiers: humiSonic for room distribution and for ducts
Nowa gama nawilżaczy ultrasonic : humiSonic do dystrybucji w pomieszczeniach i kanałach
 
Oszczędność energii, rozwiązanie dla serwerowni
Energy Saving solutions for data centers
Klimatyzacja w serwerowni jest podstawą dla poprawnego przebiegu technologii urządzeń informatycznych
 
Muzea: utrzymanie odpowiedniej temperatury i poziomu nawilżania
Museum: maintaining the right temperature and humidity level
Muzea, galerie sztuki, archiwa i biblioteki muszą być wyposażone w niezwykle wydajne i niezawodne systemy kontroli wewnętrznych warunków klimatycznych.
 
Przemysł winiarski: przechowywanie i schładzanie
Wine industry: storage and cooling
Zapewnienie odpowiedniego nawilżenia i temperatury oraz monitoring tych wartości przez cały sezon jest podstawą w procesie wytwarzania wina.
 

Nawilżacze ultradźwiękowe

  • Więcej

    Rozwiązanie CAREL opracowane z wykorzystaniem najnowszych technologii ultradźwiękowych zapewnia wiele korzyści dla różnego rodzaju zastosowań:

    • energooszczędność: zaledwie 10% zużycia energii w porównaniu z nawilżaczami parowymi;
    • niezawodność: gwarancja 10 000 godzin nieprzerwanej pracy;
    • dokładność: kontrola wilgotności względnej do ±1% nastawy;
    • wydajność absorpcji: kropelki wielkość zaledwie 1 µm natychmiast wyparowują;
    • łatwy montaż: w podstawowej konfiguracji humiSonic jest rozwiązaniem plug & play;
    • higieniczność: brak recyrkulacji wody i okresowe cykle płukania.
  • Ogólne właściwości

    Nowa gama produktów humiSonic składa się z dwóch wersji, mogących zaspokoić każdą potrzebę: humiSonic compact, dość mały dla montażu na klimakonwektorze i humiSonic direct dla dystrybucji wilgoci w pomieszczeniu.

    Nawilżacze ultradźwiękowe wyposażone są w mały zbiornik wody z piezoelektrycznym przetwornikiem na dnie. Przetwornik wibruje z wysoką częstotliwością (1,65 miliona / sekundę), niepozwalającą na ruch wody z powodu jej masy inercyjnej. W cyklu negatywnej amplitudy przetwornika powstaje próżnia generująca mikroskopijne bąbelki, wypychane na powierzchnie wody podczas cyklu pozytywnej amplitudy. Jest to tak zwany efekt kawitacyjny.

    Podczas tego procesu, przecinające się fale dźwiękowe powstające bezpośrednio pod powierzchnią wody powodują oddzielanie się bardzo drobnych kropel wody, tworzących mgiełkę natychmiast absorbowaną przez powietrze.

    Ta ultradźwiękowa technologia stosowana w nawilżaczach CAREL jest wydajna, niezawodna i wszechstronna:

    • wydajna, ponieważ nawilżacze ultradźwiękowe gwarantują 90% oszczędność energii w porównaniu ze zwykłymi nawilżaczami parowymi;
    • niezawodna, ponieważ humiSonic  gwarantuje 10 000 godzin pracy przy zastosowaniu wody demineralizowanej;
    • wszechstronna, dzięki rozmiarowi generowanych kropel (średnia przekątna 5 µm). Ta podstawowa cecha gwarantuje bardzo szybką absorpcje atomizowanej wody w pomieszczeniu lub przewodzie, zapobiegając skraplaniu.