Hotele

CAREL hotel 3D CAREL solution for hotels
 
  • Więcej

    Nawilżanie pomieszczeń w okresie zimowym dla komfortu gości oznacza:

    • zapobieganie dyskomfortowi związanemu ze zbyt suchym powietrzem;
    • ograniczenie ilości pyłu w powietrzu;
    • ograniczenie gromadzenia się statycznej energii elektrycznej;
    • systemy adiabatyczne dla klimatyzacji w lecie;
    • ekologiczne rozwiązanie dla celów ochładzania powietrza z minimalnym zużyciem energii;
    • dedykowane rozwiązania dla kąpieli parowych lub innych usług dla gości.

     

  • Ogólne właściwości

    Temperatura i wilgotność powietrza należą niewątpliwie do kluczowych aspektów, jeśli chodzi o jakość warunków w pomieszczeniach, w których przebywają ludzie. By zapewnić warunki komfortowe, te wartości muszą być dokładnie kontrolowane, zarówno w pomieszczeniach indywidualnych dla gości jak  w przestrzeniach wspólnych, jak restauracje, korytarze czy sale konferencyjne.

    W okresie letnim, dla przykładu, ciepło powietrze na zewnątrz musi być schłodzone do komfortowej wartości, w graniach 20-25°C. By to osiągnąć centrale wentylacyjno klimatyzacyjne mogą zostać wyposażone w systemu chłodzenia adiabatycznego, które generują wysoce rozpyloną mgiełkę, której kropelki samoczynnie parują, pochłaniając ciepło z powietrza i ochładzając je. Te same systemy mogą też być stosowane do chłodzenia miejsc wypoczynku na zewnątrz, tworząc odprężające i przyjazne otoczenie. Z drugiej strony, w okresie zimowym powietrze tłoczone przez systemy ogrzewania może być bardzo suche, z wilgotnością względną spadającą do 10-30%. W takich warunkach, ludzkie ciało oddaje wodę, co powoduje wysychanie skóry, spękane usta i podrażnienie oczu. Ponadto, suche powietrze może też powodować bóle gardła i przyczyniać się do rozprzestrzeniania się typowych chorób okresu zimowego. By temu przeciwdziałać, wilgotność względna musi być utrzymywana w graniach gwarantujących komfort, zwykle w przedziale 40 – 60%, przy użyciu nawilżaczy parowych lub systemów adiabatycznych. Utrzymywanie wilgotności na optymalnym poziomie ogranicza powstawanie pyłu w powietrzu z dywanów, poduszek czy firan, co jeszcze bardziej ogranicza problemy zdrowotne ludzi cierpiących na alergie czy astmę. Ogranicza także gromadzenie się statycznej elektryczności, irytującej gdy ładunku gromadzą się na ubraniach, włosach czy klamkach. Jakość powietrza jest istotna nie tylko w przestrzeniach dla gości, ale też dla poprawnego zarządzania innymi usługami. Na przykład, przechowywanie żywności w chłodniach może wymagać wysokiego poziomu wilgotności by utrzymywać atrakcyjność i świeżość produktów. Jeszcze jednym zastosowaniem, szczególnie w hotelach luksusowych, są kąpiele parowe, w których specjalny nawilżacz utrzymuje nasycenie powietrza parą w temperaturze pomiędzy 40 a 45°C, zapewniając rozluźnienie i oczyszczając ciało z toksyn.